torstai 1. kesäkuuta 2017

Mitä enemmän ahdistusta yrittää hallita, sitä enemmän se tuntuu.


kuvat: Kaija Tikkanen

Iltasanomisen julkaisema kokeilemisen arvoinen keino selvitä ahdistuksen kanssa, tässä juttu:


"Jokainen on varmasti joskus kokenut ahdistusta, eikä mikään ole siinä tilanteessa niin ärsyttävää kuin se, että joku kehottaa hengittämään.
Rentoutustekniikka, kuten rauhallinen hengitys ei välttämättä aina auta eroon ahdistuksesta.
- Mitä enemmän ahdistusta yrittää hallita, sitä enemmän se tuntuu. Se on sama asia, kun sanoisi jollekin, että älä ajattele valkoista hevosta. Sen sijaan, että pääsisi eroon tästä ajatuksesta, se ponnahtaa ensimmäisenä mieleen, kertoo Ahdistuneisuus- ja OCD-hoitokeskuksen perustaja Laura Lokers.
Rentoutumisharjoitusten sijaan Lokers kehottaa potilaitaan tarkkailemaan tilannetta, käsittelemään ahdistusta kuin tiedekoetta.
- Tarkkaile ympäristöäsi ja kysy itseltäsi, kuinka ahdistuneeksi tunnet itsesi. Kuinka nopeasti sydämeni lyö juuri nyt? Aseta vastauksesi asteikolla 1-10, ja tutkiskele itseäsi joka minuutti ja tarkasta, ovatko numerot muuttuneet.
Kuulostaa yksinkertaiselta. Lokersin mukaan strategia on tehokas, koska keskittymällä kysymyksiin ihminen työllistää aivojen etuotsalohkon kuorta, aivojen logiikkakeskusta, mikä vie energiaa pois aivojen emotionaaliselta keskukselta.
Ahdistuneena mantelitumake ottaa usein vallan, jonka takia ahdistuneet ihmiset kokevat, etteivät he kykene ajattelemaan loogisesti. Kysyessäsi itseltäsi näitä kysymyksiä aivojesi täytyy hidastaa ja siirtää energiaa pois paniikista, Lokers kertoo.
Kun ihminen on saanut itsensä kysymysten avulla rauhallisemmaksi, Lokers kehottaa käyttämään perinteisiä kognitiivisia uudelleenjärjestelyn tekniikoita, jotka auttavat selviytymään tilanteesta.
Tällainen tekniikka on esimerkiksi sen pohtiminen, mitä todisteita itsellä on siitä, että tilanne on todellisuudessa vaarallinen. Tämän jälkeen voi järkeillä, että tunne on vain väliaikainen eikä hätää ole. - MAIJA KNUUTTILA
alkuperäinen lähde: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti